Perşembe, Ekim 14, 2010

Guney Kore

ortalama onbin km uzaklikta ve turkiyenin yaklasik yuzde onu kadar buyuklukte olan bir yarım ada ulkesidir. (bkz: peninsula)

komşuları olan kuzey kore yle hic geçinemez, ki bu bizim komşu komşunun külüne muhtaçtır atasözuyle tam bir tezatlik içerir. 

deniz aşıri komşusu olan japonya'yla ise gidiş geliş yapmalarına rağmen diplomatik bağlamda halen daha guneyliler kırgındırlar. cunku resmi bir özür halen daha japon kanalindan gelmemistir aralarinda gecen husumetin ardindan.

çinle desen oylesine gel git yapmaktadirlar. çinin zaten başı kalabalik pek takmaz guneylilerin bu havalarini. 

amerikayla dersen birbirlerine bayilirlar. hatta sehitlikte (cemetery) de amerikali askerler daha bir gozde yere yerlestirilmislerdir. bizim turklerin gittigini de dusunup kiyaslamaya gidersek. ama bence gitmeyelim biz yine de. 

yeni nesil bizimkilerden iyi olmasin oyle alfa beta gibi karakterleri dillerine katma çabasina girişmezler cunku zaten alfabeleri bir hayli hareketli. 

elli milyon nufusunun oldugundan ve nufusun buyuk cogunlugunun baskent seoul ve ikinci buyuk sehir olan ayni zamanda bir liman sehri olan busan da bulundugundan; ucuncu buyuk sehirlerinin ise daejon oldugundan bahsetmedim sanirsam. 

ayrica denizcilik fakultesinde okuyanlar icin bir mujdeli haberim var dunyanin en buyuk tersaneleri bu ulkenin limanlarinda. is imkanlari bir hayli yuksek. hani olurda bir gun yolunuz duserse gidip bir bakiverin. 

aslinda gece hayati da gunduz hayati kadar hareketli olan guney kore de ozellikle taksi soforleri cok eglenceli. anlamadiginizi anladiklarinda bagırarak korece anlatiyorlar. anlamiyorsunuz ama bi yerden sonra işitme kaybı olduğundan kafa sallıyorsunuz istem dışı . (!)


konustuklari dil korece olup; sondan eklemeli bir dildir. 

ay ben korece konusamam (hangug mal mollayo) derken bile cok akici bir korecenizin oldugu ortaya cikar. 
bu andan itibaren tehlikelisinizdir. artik carsi pazar alisverisine çıkabilir çatır çatır pazarlıginizi yapabilir ve alisverisinizin keyfini yasayabilirsiniz. 
artik o sevimli, sevilen, kazıklanası degil korkulan turist leveline atlamış ve sıkı bir pazarlik abidesi olmuşsunuzdur her ne kadar bu durum bazi saticilari kizdirsa da!!

kakka çuseyoooo ??? (discount plz)


guney kore de en gozde meslek gruplarindan birisi ise ogretmen olmaktir. ana dili ingilizce olanlar icin hic te zor olmayan kolay yoldan edinilebilen meslek grubudur. 
filipin gibi kucuk ve fakir ekonomili ulkelerden kacak olarak gelip calisanlar haricinde gul gibi gecinip gidebilecegin ancak iki gun gezip tozduktan sonra amaaaaan satmisim koresini de kimchi sini de bu şehrin caddeleri sarmısak kokuyor diyebilecegin ve memleketine donuş senaryolari yazabilecegin bir yerdir. 
ama donemezsin cunku kendi memleketinde iş bulma zorlugu yasamaktasindir, cunku anthropology gibi sallamasyon bir bolum okumussundur ve ulken sana is istihdami saglamamaktadir. 

herseyi gectim okul doneminde aldigin okul harclarini geri odeme vaktin gelmistir. ailenin de uzerindeki yasal sorumlulugu sen +18 oldugunda doldugundan herhangi bir destek goremezsin. 

hani sozum su ki; dunyanin en buyuk ekonomisine sahip olmak bile universite mezunu genclerine is istihdami saglayabiliyorsun anlamina gelmiyor. onlari kapinin disina koyuyorsun demektir. 

kabul kore ye gitmeyi iki cibildak bacak gormek icin isteyenler var. ama onlari ne kinamak nede takdir etmek benim haddime dusmez. 
ama sunu unutmayin ki; her neresine giderseniz gidin bu dunyanin yine yurdum insanindan faide var. nitekim bizim kiloyla aldiklarimizi onlar tane basina para sayip aliyorlar. hani amerika destekli ekonomileri var ya (kol gibi)(!)
 

1 yorum:

cem dedi ki...

vikipedya tadında.
anlatım güzel.
genellikle olumlu yönden bakılmış konuya.
tıpkı major tonlarda yazılmış bir beste gibi. minör olanını canlı dinlemeyi tercih ederim.
saygılar.